Зима буде з дефіцитом електроенергії

Зима буде з дефіцитом електроенергії

09:20 Вересень 30, 2024

Економіка 120 5 хвилин

Національний банк України зберіг свою оцінку дефіциту електроенергії на 2024 рік на рівні 7%. Очікується, що зима буде складною.

Про це повідомив голова НБУ Андрій Пишний в інтерв’ю Forbes Ukraine, передає РБК-Україна.

„Ми базуємося на інформації, отриманій з численних джерел, об’єднуємо ці дані та створюємо власну гіпотезу. Наша гіпотеза на 2024 рік свідчить, що після руйнувань внаслідок обстрілів дефіцит електроенергії складе 7%”, – зазначив Пишний.

Він також додав, що фактичний рівень дефіциту навіть кращий, ніж очікувалося, але існує ризик нових атак восени. „Тому поки що ми дотримуємося базового сценарію”, – пояснив Пишний.

Голова НБУ також підкреслив, як швидко відновлюються зруйновані енергогенеруючі потужності та розвивається система малої генерації, що сприяє диверсифікації енергосистеми.

„Чи реально відновити втрачені потужності за місяць після атаки? Очевидно, що ні, оскільки це потребує значного часу та ресурсів. Зима буде непростою, і ми всі відчуватимемо наслідки дефіциту”, – зауважив Пишний.

Він також підкреслив, що кожен українець у певному сенсі повинен стати енергетиком, щоб краще зрозуміти, як подолати ці складнощі.

Необхідно з’ясувати, як забезпечити своє житло автономними джерелами енергії. „Потрібно це робити вже зараз. Відповідні продукти є як в рамках державної програми кредитування з нульовою ставкою, так і в комерційних пропозиціях банків. Якщо ваш бізнес залежить від надійного енергопостачання, варто рухатися в бік автономності”, – додав Пишний.

Половина енергосистеми України пошкоджена

За даними МВФ, масовані атаки на українську енергосистему в період з кінця березня до травня завдали серйозних пошкоджень, знищивши або пошкодивши близько 50% генеруючих потужностей, що виробляють понад 9 ГВт. В цілому, зруйновано понад 80% теплових електростанцій та більше 40% гідроелектростанцій.

МВФ прогнозує, що середній дефіцит електроенергії в Україні у 2024 році становитиме близько 10%, проте найбільші проблеми з електропостачанням (до 30%) можуть виникати в години пік.

За перше півріччя 2024 року компанія ДТЕК Енерго зазнала понад 1,5 млрд грн збитків. Про це стало відомо з фінансової звітності компанії, повідомляє РБК-Україна.

Головною причиною збитків стало зменшення обсягів виробництва електроенергії через численні обстріли теплоелектростанцій компанії. „Лише в період з березня по червень відбулося сім масштабних атак на ТЕС ДТЕК Енерго. В результаті, 90% теплової генерації компанії було зруйновано або пошкоджено”, – зазначили у компанії.

Попри складну фінансову ситуацію, ДТЕК Енерго активно спрямовує ресурси на відновлення своїх генерацій, збільшення видобутку вугілля та підготовку до опалювального сезону. Зокрема, за перші шість місяців 2024 року інвестиції в відновлення ТЕС склали понад 1,4 млрд грн, а в український вуглевидобуток – 4 млрд грн. Завдяки цьому вдалося запустити 10 нових лав із запланованих 26 на цей рік.

Загалом інвестиції в ТЕС та шахти у 2024 році очікуються на рівні понад 11 млрд грн. Водночас, попри військові дії, ДТЕК Енерго продовжує виконувати свої зобов’язання перед державою, зберігаючи робочі місця і забезпечуючи своєчасну виплату зарплат.

За перше півріччя 2024 року компанія сплатила 9,3 млрд грн податків, що на 62% більше порівняно з аналогічним періодом 2023 року.

Компанія наголосила, що навіть в умовах війни, ТЕС, шахти та машинобудівні підприємства ДТЕК Енерго продовжують підтримувати стабільність української енергосистеми та активно готуються до майбутнього опалювального сезону.

Оксана Чопак

social
Слідкуйте за нами у соцмережах
subscribe
Хочеш читати новини поки нема інтернету?

Підпишись на спеціальний телеграм канал де кожна новина розміщена у повному обсязі. Твій телефон завантажуватиме новини у фоні тільки тоді, коли це можливо, і ти завжди будеш у курсі останніх подій.

Підписатися
subscribe
Підписка
Оформіть підписку
Приєднуйтесь до нашого списку розсилки, щоб отримувати актуальні новини на свою пошту.
Ми не розсилаємо спам, ми поважаємо вашу приватність.
Новини дня