![Індекс куті: як змінювалася вартість головної різдвяної страви](https://economic.karpat.in.ua/wp-content/uploads/2022/01/2698679.jpeg)
Індекс куті: як змінювалася вартість головної різдвяної страви
На Святвечір заведено готувати 12 страв, головною з яких є кутя – саме з неї і починають трапезу. «Слово і діло» пропонує подивитися, як за останні роки змінювалася вартість цієї страви.
![](http://economic.karpat.in.ua/wp-content/uploads/2022/01/indeks-kuti-ru-normal.png)
Традиційно кутю готують із пшениці, хоча є рецепти з рисом, булгуром, перловкою – все залежить від особистих уподобань та регіональних особливостей.
Під час розрахунку вартості наші аналітики брали такий рецепт: 200 г пшениці, 100 г маку, 100 г родзинок, 100 г волоських горіхів, 50 г цукру і 30 г меду. Цієї порції вистачить на 3-5 осіб.
У 2017 році така порція різдвяної куті коштувала 47,75 грн, у 2018 році – 41,38 грн.
У 2019 році кутя подорожчала до 57,2 грн – зросла ціна на всі інгредієнти, крім цукру. У 2020 році зварити кутю коштувало 57,4 грн – подорожчали горіхи.
Торік вартість куті знизилася до 55,59 грн. У 2022 році різдвяна кутя коштувала 57,51 грн: подорожчала пшениця, мак, цукор та мед.
![subscribe](/images/train.jpg)
Підпишись на спеціальний телеграм канал де кожна новина розміщена у повному обсязі. Твій телефон завантажуватиме новини у фоні тільки тоді, коли це можливо, і ти завжди будеш у курсі останніх подій.
Підписатися