МВФ закликає перекласти підвищені комунальні витрати на споживачів

МВФ закликає перекласти підвищені комунальні витрати на споживачів

10:44 Серпень 5, 2022

Економіка 1629 4 хвилини

Magyar

За оцінкою МВФ, вартість широкомасштабної боротьби зі зростанням цін на енергоносії цього року перевищить 1,5 відсотка ВВП, – Європа не витримає тиску цінових обмежень (price cap). Тим часом підтримка 20 відсотків найбідніших домогосподарств надходитиме з 0,4 відсотка ВВП.

МВФ закликає європейські уряди перекласти зростаючі витрати на енергію на споживачів, заохочуючи «енергозбереження» та перехід до більш екологічної економіки, одночасно захищаючи бідні домогосподарства.

Європейські уряди, які намагаються захистити домогосподарства від зростання витрат за допомогою контролю над цінами, зниження податків і субсидій, повинні дозволити перекласти повне збільшення вартості палива на кінцевих споживачів, щоб стимулювати енергозбереження та відхід від викопного палива, – наголосила заступник директора Європейського департаменту МВФ Оя Челасун.

Водночас уряди повинні надати пріоритетну підтримку домогосподарствам із низькими доходами, яким дуже важко впоратися зі зростанням цін на енергоносії, – додала вона.

Споживчі ціни на енергоносії цього року зросли майже на 40 відсотків у єврозоні та на 57 відсотків у Сполученому Королівстві. Це сталося після різкого зростання оптових цін на природний газ і сиру нафту. І уе різко спалює доходи домогосподарств. Особливо це стосується бідних сімей, які витрачають більшу частину своїх доходів на електроенергію та природний газ. Тому МВФ є прихильником адресної допомоги.

Ціни на енергоносії були обмежені у Франції, Іспанії та Португалії, тоді як у Німеччині та Нідерландах були введені податкові пільги, а в Італії та Греції – енергетичні субсидії.

Енергетичні субсидії широкого спектру не тільки затримують пристосування до енергетичних шоків, але й підтримують високий глобальний попит на енергію та ціни, – застерігає МВФ.

За оцінками МВФ, витрати на боротьбу зі зростанням цін на енергоносії в багатьох країнах цього року перевищать 1,5 відсотка ВВП. Тоді як підтримка 20 відсотків найбідніших домогосподарств надходитиме з 0,4 відсотка ВВП.

Економіст Capital Economics Ендрю Кеннінгем прогнозує: європейські уряди перейдуть до більш цільових субсидій найближчими місяцями просто тому, що витрати на універсальні енергетичні субсидії стають недоступними. Разом з Естонією МВФ виділив Сполучене Королівство, де очікується, що вартість життя для 20 відсотків найбідніших домогосподарств зросте приблизно вдвічі більше, ніж для найбагатших.

За словами міжнародної організації, підтримка компаній також важлива, оскільки енергетичний шок може спричинити банкрутство життєздатного бізнесу.

Джерело: (portfolio.hu)

social
Слідкуйте за нами у соцмережах
subscribe
Хочеш читати новини поки нема інтернету?

Підпишись на спеціальний телеграм канал де кожна новина розміщена у повному обсязі. Твій телефон завантажуватиме новини у фоні тільки тоді, коли це можливо, і ти завжди будеш у курсі останніх подій.

Підписатися
subscribe
Підписка
Оформіть підписку
Приєднуйтесь до нашого списку розсилки, щоб отримувати актуальні новини на свою пошту.
Ми не розсилаємо спам, ми поважаємо вашу приватність.
baner 1 baner 2
Новини дня