Останнє місце в рейтингу продовольчої безпеки. Чому ціни на продукти в Україні бʼють рекорди?
Вартість продуктів харчування в Україні практично щотижня зростає, а ціни б’ють нові й нові рекорди мало не щодня. За даними Державної служби статистики, у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, продукти подорожчали в середньому на 23,7%, передає Новоє Время.
Інфляція досягла максимальних значень із лютого 2016р. НБУ прогнозує, що зростання цін лише набиратиме обертів, а інфляція в 2022р. становитиме 3 %. Дмитро Боярчук, виконавчий директор CASE Україна говорить про те, що інфляція буде дещо нижчою, ніж прогнозує НБУ, – між 25 і 30% до кінця року.
Головна причина – війна
Видання Фокус пише про те, що головним фактором, який стимулює зростання цін, є повномасштабне військове вторгнення РФ.
Існує ціла низка пов’язаних з війною факторів, які впливають на ціни продуктів харчування в Україні. Завідувачка відділу ціноутворення та аграрного ринку Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», серед іншого, називає такі головні чинники: подорожчання енергоносіїв та пального, послаблення гривні, руйнування логістичних ланцюгів між учасниками ринку, підвищений попит на продукти тривалого збергіання та продукти першої необхідності.
Масове вимирання тварин через війну
Ще одним важливим чинником є не тільки подорожчання кормів та дефіцит ветеринарних препаратів, а й масова втрата поголів’я худоби і птиці. Масова загибель тварин відбувається не тільки під час обстрілів, а й через відсутність електроенергії, кормів та належного догляду. За словами Володимира Зеленського, в Україні загинуло 6 млн домашніх тварин внаслідок російської агресії, а їхні поховання є загрозою для української екології.
Птахівники призупинили інкубацію яєць
Рекордсменом подорожчання стали яйця. На фоні війни подорожчання яєць зафіксували на 81% в порівнянні з минулим роком. Старша наукова співробітниця відділу ціноутворення та аграрного ринку ННЦ «Інститут аграрної економіки» у коментарі виданню Фокус розповідає, що через війну більшість підприємств або повністю припинили діяльність, або частково призупинили інкубацію яєць. Відтак не отримано молодняк птиці, не було зроблено заміну старих птахів на молодих і втрачено частину поголів’я.
Останнє місце в рейтингу продовольчої безпеки посіла Україна
За дослідженням компанії The Economist Intelligence Unit, україна посіла останню сходинку у рейтингу продовольчої безпеки Європи. Перше місце зайняла Фінляндія. У світовому списку Україна зайняла 72 місце із 113 країн. Дослідники пояснюють таку зміну рейтингу з війною в Україні, яка вплинула на показник «доступність продуктів харчування».
А найгіршим є показник продовольчої безпеки — «постійність та адаптивність». Це означає, що в Україні є суттєві проблеми з доступом і управління водними ресурсами та значні недоліки в системі управління ризиками.
Через суттєве зростання цін, зміну середніх витрат на продукти харчування та відсутність потужних державних програм захисту, Україна посідає найгірше місце за показником забезпечення харчовими продуктами в Європі.
Щодо якості безпеки їжі, то наша країна тут отримала 71,3 бали із 100. Експерти зазначають, що раціон середнього жителя України не відрізняється різноманітністю, однак українці вживають достатньо якісного білка, а продукти харчування є загалом безпечними.
Оксана Чопак
Підпишись на спеціальний телеграм канал де кожна новина розміщена у повному обсязі. Твій телефон завантажуватиме новини у фоні тільки тоді, коли це можливо, і ти завжди будеш у курсі останніх подій.
Підписатися