Прогнозні сценарії розвитку подій в Україні на 2024-2025 рр.

Прогнозні сценарії розвитку подій в Україні на 2024-2025 рр.

08:33 Грудень 30, 2023

Економіка 2091 7 хвилин

Magyar

Коли завершиться війна, що буде з економікою та яким буде післявоєнне відновлення України? Прогнози міжнародних агенцій та фондів дають змогу уявити ті варіанти розвитку подій, які найбільш імовірно відбуватимуться з країною протягом наступних двох років.

Міжнародне агентство Fitch Ratings прогнозує, що війна між Росією та Україною триватиме протягом 2024 року за нинішніми параметрами, тобто без суттєвих прорирів чи змін із жодного боку. Україна, за словами агентства, зберігає стратегічну військову перевагу завдяки рішучості та підтримці Заходу.

Безпекові ризики знизяться на початку 2025 – НБУ 

Національний банк України та Кабінет міністрів передбачають помітне зниження “безпекових ризиків” на початку 2025 року, порівняно з попередніми очікуваннями на середину 2024 року. Про це йдеться в Інфляційному звіті Нацбанку, передає РБК-Україна.

Як відзначено в “Інфляційному звіті” Національного банку України (НБУ), тривалість та інтенсивність війни, більші за базовий сценарій, погіршать перспективи відновлення економіки України, призведуть до додаткових втрат потенціалу розвитку та перешкодять активнішому поверненню мігрантів.

Відповідно, відновлення виробничих активів та ринку праці буде сповільнене. Бізнес-настрої гірші, ніж у базовому прогнозі, що обмежить інвестиційну активність та скоротить пропозицію. Зростуть видатки бюджету, створюючи тиск на державні фінанси.

Експорт залишиться обмеженим довше, ніж передбачається наразі, створюючи додатковий тиск на валютний ринок та цінову динаміку. Продовження мораторію на підвищення тарифів на окремі ЖКП в умовах тривалої війни лише частково компенсує вплив проінфляційних чинників. Таким чином, для збереження помірної інфляції НБУ може застосувати жорсткішу монетарну політику, ніж передбачено базовим сценарієм.

НБУ наголошує на високих ризиках серйозних пошкоджень енергетичної та портової інфраструктури в умовах повномасштабної війни. Це може призвести до дефіциту власних потужностей з виробництва електроенергії, більшого, ніж передбачено базовим сценарієм. Технологічні можливості та імпортні поставки можуть бути недостатні для покриття цього дефіциту. Це призведе до відключень для побутових та промислових споживачів, обмежуючи економічну активність, та зменшить темпи зростання ВВП порівняно з базовим сценарієм.

Варто відзначити, що готовність бізнесу та населення до відключень електроенергії вища, ніж минулого року. Продовження обстрілів портової інфраструктури може негативно вплинути на судноплавство, ускладнити експорт, призвести до зниження валютних надходжень та вимагати значних інвестицій для відновлення експортних можливостей.

Державні фінанси стають надзвичайно вразливими в умовах війни. З урахуванням непередбачуваного характеру конфлікту ризики непотрапляння до бюджету планових доходів залишаються значними, а можливості оптимізації витрат – обмеженими. Існує серйозна загроза примусового збільшення видатків, зокрема в разі погіршення безпекових обставин або пошкодження критичної інфраструктури. Це може призвести до збільшення дефіциту бюджету та вимагатиме пошуку додаткових джерел фінансування, як вказано у звіті.

Водночас зросла невизначеність стосовно обсягів зовнішньої фінансової допомоги, що може призвести до нерегулярних надходжень. З урахуванням обмеженої ємності внутрішнього фінансового ринку це може викликати необхідність в емісійному фінансуванні бюджету з боку НБУ. В такому випадку НБУ буде вимушений застосовувати жорсткіші монетарні умови, ніж передбачається зараз.

Три сценарії розвитку подій в Україні від МВФ 

Міжнародний валютний фонд розробив три сценарії для України в залежності від тривалості конфлікту: базовий, негативний та позитивний. В негативному сценарії передбачається подовження та загострення війни з завершенням до кінця 2025 року, що суттєво вплине на настрої бізнесу та населення та призведе до подальших руйнувань інфраструктури.

В такому випадку реальний ВВП може знизитися на 5% у 2024 році (порівняно зі зростанням на 3-4% у базовому сценарії) та залишитися на нульовому рівні у 2025 році. Валютний ринок також може виявити дисбаланси, передбачаючи погіршення експортних показників та вищий номінальний знецінення в подальший період.

За оновленими розрахунками, сукупний дефіцит фінансування у негативному сценарії на 2023-2027 роки становитиме 140 млрд доларів за програмою EFF, що на 18 млрд доларів більше, ніж в базовому сценарії. Це потребуватиме додаткових заходів для забезпечення стабільності боргу.

МВФ розробив також позитивний сценарій, в якому передбачається швидше відновлення економіки та значне збільшення інвестицій.

Існує ризик поширення воєнних дій на територію ЄС – Bild

В одній з європейських розвідок висловлено припущення, що Російська Федерація може атакувати Європу взимку 2024-2025 року. Згідно з інформацією Bild, розвідка вважає, що Росія може скористатися моментом відсутності лідера у США в період між відходом нинішнього президента в листопаді 2024 року та приходом нового наступника в січні 2025 року. Російська влада, зауважують у розвідці, може розраховувати на можливий повернення Дональда Трампа до Білого дому, оскільки за його керівництва “все може трапитися”.

Оксана Чопак

social
Слідкуйте за нами у соцмережах
subscribe
Хочеш читати новини поки нема інтернету?

Підпишись на спеціальний телеграм канал де кожна новина розміщена у повному обсязі. Твій телефон завантажуватиме новини у фоні тільки тоді, коли це можливо, і ти завжди будеш у курсі останніх подій.

Підписатися
subscribe
Підписка
Оформіть підписку
Приєднуйтесь до нашого списку розсилки, щоб отримувати актуальні новини на свою пошту.
Ми не розсилаємо спам, ми поважаємо вашу приватність.
Новини дня