Що очікують українські фермери від сезону урожаю 2020 року?
Відсутність зими, обміління річок, посуха, заморозки – такі нові явища у природі суттєво вплинули на аграрний сектор України, який є основним драйвером української економіки.
Але українські фермери не звикли опускати руки і продовжують щодня виходять на роботу, аби життя довкола продовжувалося і світ був забезпечений продовольством.
Сьогодні виробники овочів борщового набору, картоплі і яблук в Україні можуть точно сказати, скільки площі під конкретну культуру вони задіяли в нинішньому році. Про плани підсумкового врожаю, в більшості випадків, повідомляють стримано, так як вже на сьогоднішній день відчувають вплив несприятливих погодних факторів, які тримали в напрузі весь агросектор протягом всієї нинішньої весни.
Також немає чіткого розуміння про валютної стабільності, економічну та геополітичну ситуації, не те щоб на майбутнє, а навіть на два-три найближчих літні місяці.
Які події нинішнього року вже можна відзначити, як безпосередньо ті, що вплинули на плодоовочеву галузь України?
У березні для запобігання стрімкого поширення COVID-19 в Україні був введений цілий ряд обмежень, що, в свою чергу, було виправдано з одного боку, а з іншого, протягом березня-травня поточного року виникали труднощі з реалізацією плодоовочевої продукції на оптових та роздрібних ринках.
Єдиним безперебійним каналом торгівлі були супермаркети, які, навіть збільшивши частку торгівлі плодоовочевою продукцією, могли працювати з 15%, максимум 20% від загальної пропозиції. На додаток, український рітейл співпрацює тільки з юридичними особами, через що поза грою залишалися дрібні фермери і приватники.
У квітні нинішнього року була зафіксована перша хвиля весняних заморозків, і основний удар на себе взяли такі культури як черешня, абрикос, персик, суниця садова і, менш істотно, яблука.
У травні заморозки повторилися неодноразово, і остання хвиля була зафіксована безпосередньо наприкінці весни. Яблуко в цей раз постраждало набагато серйозніше, але критичною ситуацією, через чергові перепади температур, практично ніхто не називав.
Максимально від низьких температур постраждали ранні сорти черешні: за попередніми даними, загинуло від 80% до 90% очікуваного врожаю.
Також травень 2020 видався дуже щедрим на рясні, а місцями і тривалі, опади. В першу чергу, залишки ранніх сортів черешні, які вже надійшли в продаж, остаточно втратили в якості, а пізні сорти ягоди, урожай яких планувався на більш високому рівні, вже не будуть відрізнятися високими якісними показниками.
До остаточного збирання врожаю плодоовочевої продукції залишилося ще мінімум 5 місяців. Що ще піднесе погода, яким буде курс гривні, що буде з економічною ситуацією і т.д.? Що можна сказати точно, так це те, що кожен з вище перерахованих чинників може істотно скоригувати очікуваний урожай плодоовочевої продукції в 2020 році.
При цьому, саме спираючись на планування виробників, проєкт «АПК-Інформ: овочі і фрукти» вже понад 10 років проводить комплексне дослідження «Прогноз виробництва та цін на плодоовочеву продукцію в Україні», де представлені перспективи плодоовочевого виробництва в новому сезоні, а також можливі цінові орієнтири в кінці сезону, при обліку одного або відразу декількох факторів, зазначених вище.
Karpat.in.ua слідкує за цією темою і згодом повідомить свої читачів про результати дослідження».
НЬЮЗМЕЙКЕР
Підпишись на спеціальний телеграм канал де кожна новина розміщена у повному обсязі. Твій телефон завантажуватиме новини у фоні тільки тоді, коли це можливо, і ти завжди будеш у курсі останніх подій.
Підписатися