Екологічне мито ЕС має бути відкладене або запроваджуватися поступово

Екологічне мито ЕС має бути відкладене або запроваджуватися поступово

12:00 Травень 25, 2024

Економіка 713 5 хвилин

Україна повинна зайняти проактивну позицію в переговорах з Європою стосовно запровадження екологічного мита (СВАМ), аби це рішення відповідало поточним економічним умовам країни. Також необхідно активно шукати додаткові джерела фінансування для екологічної модернізації.

Про це повідомляє РБК-Україна, посилаючись на слова Андрія Забловського, керівника Секретаріату Ради підприємців при Кабінеті міністрів України.

Андрій Забловський, керівник Секретаріату Ради підприємців при Кабінеті міністрів України, підкреслив важливість поступової адаптації бізнесу до запровадження екологічного мита СВАМ. Він зазначив, що влада усвідомлює необхідність підтримки бізнесу в цьому процесі та розглядає можливості пом’якшення або адаптації до нової системи. Також відбувається пошук додаткових міжнародних фінансових ресурсів, щоб пом’якшити можливий негативний вплив.

Забловський також наголосив, що Україна повинна зайняти проактивну позицію в переговорах з Європою, щоб екологічні зобов’язання відповідали поточним викликам. “Україна багато досягла у виконанні своїх екологічних зобов’язань. Тож зараз ми маємо повне право зайняти проактивну позицію, тому що немає догм. Те, чим СВАМ був до війни — одна справа. І те, що зараз — зовсім інша. Особливо це стосується України”, — зазначив він.

Варто зазначити, що видання Politico раніше повідомляло про те, що Європа, з одного боку, допомагає Україні з фінансуванням, але, з іншого боку, запроваджує вуглецеве мито СВАМ, через що Україна може щороку втрачати 1,4 млрд євро.

Чинне регулювання CBAM дозволяє ЄС враховувати виключні та непередбачувані події, які призвели до руйнівних наслідків для економіки та індустріальної інфраструктури країни, що експортує до ЄС товари, охоплені екологічним митом СВАМ. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на прес-службу Європейської бізнес асоціації (EBA).

Одним із можливих підходів до імпорту товарів з України до ЄС, які підпадають під дію СВАМ, є застосування декларативного підходу. Це означатиме, що українські товари будуть проходити через ті самі процедури, як і продукти всіх інших країн, але без стягнення плати за викиди.

Представники Європейської бізнес асоціації (EBA) вказують, що такий підхід допоможе знизити фінансове навантаження на бізнес та надасть підприємствам можливість акумулювати ресурси для часткового відновлення рівня виробництва, яке постраждало через військові дії. У цьому контексті EBA закликає до створення нового організаційного механізму для перемовин з Європейською Комісією, оскільки чинна Робоча група, створена урядом у 2021 році, не виробила консолідованої позиції щодо застосування СВАМ.

Крім того, у EBA рекомендують Мінекономіці розпочати розробку власного українського механізму СВАМ для імпорту продукції з третіх країн. Це сприятиме захисту національних виробників, забезпеченню однакових умов для всіх учасників ринку та прискорить інтеграцію українського ринку в ринок ЄС після набуття Україною статусу країни-члена ЄС. Оскільки в Україні вже діє екоподаток на викиди СО2, механізм прикордонного вуглецевого коригування має бути запроваджений якомога швидше.

Голова Комітету промислової екології та сталого розвитку ЕВА та директор GMK Center Станіслав Зінченко наголошує, що введення СВАМ призведе до переформатування торговельних потоків і збільшить фінансове навантаження на вуглецеємний імпорт. Для України це мито означає значні втрати, тому бізнес закликає уряд сприяти поступовому запровадженню СВАМ.

Варто згадати, що, за даними Politico, Європа підтримує Україну фінансово, однак введення вуглецевого мита СВАМ може призвести до втрат у 1,4 млрд євро на рік для України. Цих збитків можна уникнути, якщо розпочати активні переговори з ЄС щодо надання відстрочки через форс-мажорні обставини, а саме повномасштабну війну.

Оксана Чопак

social
Слідкуйте за нами у соцмережах
subscribe
Хочеш читати новини поки нема інтернету?

Підпишись на спеціальний телеграм канал де кожна новина розміщена у повному обсязі. Твій телефон завантажуватиме новини у фоні тільки тоді, коли це можливо, і ти завжди будеш у курсі останніх подій.

Підписатися
subscribe
Підписка
Оформіть підписку
Приєднуйтесь до нашого списку розсилки, щоб отримувати актуальні новини на свою пошту.
Ми не розсилаємо спам, ми поважаємо вашу приватність.
Новини дня