Фондові ринки в усьому світі сильно впали: причини та наслідки

Фондові ринки в усьому світі сильно впали: причини та наслідки

08:30 Серпень 6, 2024

Економіка 555 4 хвилини

Ринки в Азії впали, а європейські акції впали через побоювання рецесії в США. Про це пише Reuters.

Широкий індекс акцій Європи STOXX 600 знизився на 2,1%, дещо відновившись від попередніх мінімумів. Британський FTSE 100 впав на 2%, французький CAC40 втратив 1,4%, а німецький Dax впав на 1,8%.

Банки США також падають, оскільки слабкі економічні дані викликають побоювання рецесії.

Акції американських банків впали через побоювання рецесії, що змусило інвесторів бігти з сектору, тісно пов’язаного зі здоров’ям економіки, до безпечних активів.

Кредитори дуже сприйнятливі до економічного спаду, оскільки рецесії посилюють занепокоєння щодо втрат кредитів через зростання безробіття, тоді як попит на кредити — ключовий фактор прибутковості — також зазнає ударів. Інвестори дедалі більше нервуються після того, як минулого року криза довіри вразила сектор, частково через вищі відсоткові ставки, і знищила трьох основних регіональних гравців.

Citigroup очолив збитки з падінням на 6%. Wells Fargo, Bank of America і Goldman Sachs впали приблизно по 4%, а JPMorgan Chase і Morgan Stanley впали на 2,5% і 3,5% відповідно. Індекс банків S&P 500, який відстежує корзину акцій банків з великою капіталізацією, останній раз впав на 3,3%, тоді як регіональний банківський індекс KBW впав на 4%.

Крім того, у Вloomberg написали, що акції США відновлюють позиції після падіння на відкритті.

Багаторічний спостерігач за ринками та економікою Ед Ярдені сказав, що нинішній глобальний розпродаж акцій має певну схожість з крахом 1987 року, коли економіка запобігла спаду, незважаючи на побоювання інвесторів у той час, пише Крістофер Ансті з Bloomberg.

«Поки що це дуже нагадує 1987 рік, — сказав Ярдені в ефірі Bloomberg Television Bloomberg Surveillance. — У нас стався крах на фондовому ринку — і все це сталося в один день — і це означало, що ми перебуваємо в рецесії або збираємося впасти в неї. А цього взагалі не сталося. Насправді це більше пов’язано з внутрішньою структурою ринку».

Акції провідних банків США можуть бути кращими, ніж мегакапіталісти технологічних компаній з акціями в режимі повного розгрому, оскільки економіка все ще далека від території рецесії.

Індекси KBW Bank і Bloomberg Magnificent Seven Index сьогодні відстають від S&P 500. Проте одна з причин, чому банки нещодавно були ключовою ротаційною торгівлею (оскільки інвестори продавали технології), полягає в тому, що вони не показали ефективність на ширшому ринку після того, як у березні 2023 року потрясіння вразили галузь. Еталонний індекс KBW Bank Index все ще далекий від того, щоб закрити цей розрив.

Джерело

social
Слідкуйте за нами у соцмережах
subscribe
Хочеш читати новини поки нема інтернету?

Підпишись на спеціальний телеграм канал де кожна новина розміщена у повному обсязі. Твій телефон завантажуватиме новини у фоні тільки тоді, коли це можливо, і ти завжди будеш у курсі останніх подій.

Підписатися
subscribe
Підписка
Оформіть підписку
Приєднуйтесь до нашого списку розсилки, щоб отримувати актуальні новини на свою пошту.
Ми не розсилаємо спам, ми поважаємо вашу приватність.
Новини дня