Що відбувається на ринку праці в Україні?

Що відбувається на ринку праці в Україні?

12:22 Серпень 6, 2024

Економіка 445 5 хвилин

В Україні зберігається аномальна ситуація на ринку праці. Кількість вакансій незабаром може перевищити число резюме. Не всі роботодавці, які зараз шукають співробітників, мають можливість закрити вакансію. Конкурувати за співробітників доводиться, підвищуючи зарплати. Однак далеко не кожна компанія має таку можливість.

Згідно з даними великого кадрового порталу, тільки в 2024-му середня зарплата зросла на 9,5%. Зараз в середньому українці заробляють 19 553 грн. Якщо ж порівнювати з серпнем 2023-го, то середня зарплата зросла більш ніж на 18%. Держстат (офіційна статистика) фіксує зміни між першим кварталом цього та попереднього років. Отже, за їх даними середня зарплата збільшилась на 22,5%, OBOZ.UA.

При тому найбільше зарплати виросли в:

  • громадське харчування та готельний бізнес – на 44,1%;
  • будівництво – 44%;
  • водний транспорт – 42%.

Свої оцінки озвучили і в Нацбанку. Лише в першому кварталі 2024 року в середньому реальні заробітні плати збільшилися на 17,7%, йдеться в звіті НБУ. Високі темпи зростання зарплат збереглися й у другому кварталі. Причина такої тенденції: мобілізація та міграція. Зокрема, за даними ООН, у першому півріччі кількість мігрантів за кордоном зросла майже на 240 тисяч – до 6,6 млн осіб. Крім того, надалі знижувався рівень участі в робочій силі серед чоловіків.

В серпні 2021-го в Україні, згідно з даними великого кадрового порталу, за тиждень розмістили 60,6 тисяч нових вакансій, а працівники опублікували 96 тисяч резюме. За три роки, в серпні 2024-го, за тиждень розмістили всього 88,1 тисяч резюме та 63,5 тисяч вакансій.

Отже, за три роки кількість вакансій (пропозицій працювати) зросло на 5,8%, а кількість резюме навпаки – впало майже на 9%. І це з урахуванням, що частина територій України тимчасово окупована, триває повномасштабна війна.

І якщо раніше головним фактором, який зупиняє розвиток, роботодавці називали відсутність безпеки, то зараз – критично не вистачає робітників. В деяких галузях ситуація значно гірша. Наприклад, в банківській сфері зараз відкрито 3,7 тисяч вакансій і розміщено всього 2,7 тисяч резюме. Тобто пропозицій про роботу більше, ніж бажаючих працювати.

Ще в серпні 2021-го в банківській сфері хотіло працювати 4,4 тисяч українців, тоді як за тиждень з’являлось всього 3,6 тисяч нових вакансій. Отже, на ринку була хоч і незначна, але все ж таки конкуренція за робочі місця. Зараз банкам доводиться заманювати робітників і обирати не доводиться. Серед робочих вакансій розміщено 10,8 тис. вакансій всього на 8,8 тисяч резюме. Ще до великої війни ті, хто володіє робітничою спеціальністю, користувались значним дефіцитом.

В НБУ зазначають: кількість оголошень у сферах охорони, будівництва та робітничих спеціальностей значно перевищує минулорічні показники, тоді як у сфері ІТ – суттєво скоротилася. Також попит залишався пригніченим в освіті, дизайні, мистецтві та культурі.

Джерело

social
Слідкуйте за нами у соцмережах
subscribe
Хочеш читати новини поки нема інтернету?

Підпишись на спеціальний телеграм канал де кожна новина розміщена у повному обсязі. Твій телефон завантажуватиме новини у фоні тільки тоді, коли це можливо, і ти завжди будеш у курсі останніх подій.

Підписатися
subscribe
Підписка
Оформіть підписку
Приєднуйтесь до нашого списку розсилки, щоб отримувати актуальні новини на свою пошту.
Ми не розсилаємо спам, ми поважаємо вашу приватність.
Новини дня