Які податки підвищать з 1 жовтня?

Які податки підвищать з 1 жовтня?

13:53 Вересень 29, 2024

Економіка 1 6 хвилин

З 1 жовтня в Україні, ймовірно, запровадять нові податки. Законопроект, що стосується цих змін, планують ухвалити в середині жовтня, що означає, що нововведення можуть вступити в силу з “заднім числом”.Про це пише Руслан Кисляк у виданні РБК-Україна.

Хто та які податки буде змушений платити в нових умовах, а також як це відіб’ється на фінансовому стані українців.

В умовах значної нестачі коштів для фінансування Збройних Сил державні органи планують підвищити окремі податки з жовтня. 17 вересня парламент ухвалив законопроект (№ 11416-д) у першому читанні. Очікується, що документ розглянуть у другому читанні до середини жовтня, і у випадку його схвалення, нові податкові норми можуть почати діяти з 1 жовтня.

Цей крок має на меті додатково зібрати 58 млрд гривень у 2024 році та ще 137 млрд у 2025 році. Основним джерелом надходжень стане збільшення військового збору з доходів громадян з 1,5% до 5%. Міністерство фінансів прогнозує, що це принесе 27,3 млрд гривень у 2024 році та 107,7 млрд у 2025 році. Які витрати понесуть українці?

Збільшення військового збору означає, що з офіційних зарплат найманих працівників зростуть податкові відрахування на 3,5 відсоткових пункти. Податок на доходи фізичних осіб залишиться на рівні 18%. Не планується підвищення єдиного соціального внеску, що становить 22%. Таким чином, з кожної тисячі гривень зарплати, яка нараховується працівникові, буде сплачуватися 23% податків, або 230 гривень.

Підвищена ставка військового збору також буде поширюватися на процентні доходи за депозитами, що призведе до збільшення податку з 19,5% до 23%.

З жовтня запроваджується військовий збір у розмірі 1% для підприємців, які сплачують єдиний податок третьої групи. Це означає, що такі ФОПи будуть сплачувати додаткові 1% від доходу. Зараз, сплачуючи 5% єдиного податку, вони платитимуть з кожної тисячі гривень 60 гривень замість 50.

Також для ФОПів першої, другої та четвертої груп запроваджується військовий збір у розмірі 10% від мінімальної заробітної плати, що складе 800 гривень на місяць.

Ці зміни заплановані для забезпечення бюджету додатковими 1,7 млрд гривень у 2024 році та 7,8 млрд у 2025-му.

У 2024 році для банків встановлять ставку податку на прибуток у розмірі 50%. Це рішення має на меті забезпечити додаткові надходження до державного бюджету в обсязі 27 млрд гривень. Як це вплине на звичайних українців, поки що невідомо. В першу чергу це торкнеться доходів самих банків, які зобов’язані будуть сплачувати 50% податку на прибуток замість 25%, що може призвести до змін у тарифах та процентній політиці банків, включаючи комісії та відсотки за депозитами і кредитами. Однак безпосередньо на податкові зобов’язання та доходи населення це вплине незначно.

Ще одним нововведенням стануть щомісячні авансові внески з податку на прибуток для підприємств, які займаються роздрібною торгівлею пальним. Це може забезпечити бюджету 1 млрд гривень у 2024 році та 4,3 млрд у 2025-му. Цей вид оподаткування дасть змогу контролювати надходження до бюджету, хоча на доходи населення це не вплине. Водночас, деякі автозаправні станції можуть підвищити ціни на пальне, що може призвести до зростання споживчих цін, хоча точні прогнози наразі важкі.

Також очікується перехід на місячний податковий період для звітності про доходи, що потрібен для впровадження економічного бронювання. Це не матиме прямого впливу на податкові зобов’язання чи доходи українців, але ускладнить процес адміністрування податків, оскільки бухгалтерам доведеться щомісяця подавати звітність до Податкової служби.

Оксана Чопак

social
Слідкуйте за нами у соцмережах
subscribe
Хочеш читати новини поки нема інтернету?

Підпишись на спеціальний телеграм канал де кожна новина розміщена у повному обсязі. Твій телефон завантажуватиме новини у фоні тільки тоді, коли це можливо, і ти завжди будеш у курсі останніх подій.

Підписатися
subscribe
Підписка
Оформіть підписку
Приєднуйтесь до нашого списку розсилки, щоб отримувати актуальні новини на свою пошту.
Ми не розсилаємо спам, ми поважаємо вашу приватність.
Новини дня