Пенсії перерахують на основі балів

Пенсії перерахують на основі балів

14:45 Вересень 29, 2024

Економіка 0 7 хвилин

В Україні планується змінити підхід до розрахунку пенсій, впровадивши нову систему нарахування балів, які враховуватимуть кількість років страхового стажу та розмір заробітної плати. Про це розповіла міністр соціальної політики Оксана Жолнович під час презентації “Соціального порталу”, передає РБК-Україна.

“У межах пенсійної реформи ми прагнемо зробити розрахунок і виплату пенсій максимально простими та зрозумілими”, — зазначила Жолнович.

Основними факторами для обчислення пенсій будуть стаж роботи і кількість внесків до страхової системи. Ці критерії будуть перетворені на бали, які накопичуватимуться щомісяця. При виході на пенсію кожен матиме певну кількість балів, які переводитимуться у відсоток до середньої зарплати по країні, що й визначатиме розмір пенсії.

Міністр соціальної політики Оксана Жолнович підкреслила, що запропонований підхід до розрахунку пенсій є найбільш релевантним, оскільки відображає реальний дохід українців. “Цей формат відображає, що всі ми, як українці, живемо в межах середньої зарплати по країні, і це сума, яка показує реальний рівень життя в конкретному році”, — зазначила Жолнович.

За її словами, такий механізм стане найбільш справедливим способом накопичення солідарних пенсійних внесків, оскільки базуватиметься на реальних доходах і стажі роботи.

Раніше Жолнович наголошувала, що через часті зміни в пенсійній системі обчислення пенсій стало надто складним. У зв’язку з цим Міністерство соціальної політики прагне спростити механізм розрахунку, зробивши його більш прозорим та зрозумілим для громадян.

Міністр соціальної політики Оксана Жолнович зазначила, що чинна пенсійна система містить багато додаткових нарахувань, таких як дотяжки до прожиткового мінімуму та доплати за стаж, що робить розрахунок пенсії складним і незрозумілим. “Зараз людям важко самостійно визначити розмір своєї пенсії, і вони змушені звертатися до фахівців для допомоги,” — наголосила Жолнович.

У відповідь на ці проблеми міністерство розробляє нову систему розрахунку, яка базуватиметься на двох основних критеріях: тривалості трудового стажу та сумі внесків, які людина сплачувала щомісяця. Ці критерії будуть конвертовані у бали, а вартість кожного бала становитиме 30% від середньої заробітної плати за певний рік.

“Наприклад, якщо людина пропрацювала 35 років і отримувала середню зарплату відповідно до рівня того часу, вона може розраховувати на пенсію, що становитиме не менше 30% від її заробітку в солідарній пенсійній системі,” — пояснила міністр. Вона також додала, що в новій системі передбачено гарантію для тих, хто має мінімум 15 років стажу, — такі громадяни отримуватимуть 30% від мінімальної зарплати того року.

Таким чином, новий підхід забезпечить заміщення в солідарній пенсійній системі на рівні близько 40% від доходу людини, що зробить пенсійні виплати більш прогнозованими та зрозумілими для українців.
В Україні планується запровадження нової системи розрахунку пенсійних виплат на основі балів. Подібна модель вже функціонує в Литві та ряді інших держав. На даний момент деталі пенсійної реформи залишаються невідомими, оскільки уряд сподівається на досягнення консенсусу з партнерами та у парламенті.

Як зазначається в матеріалі OBOZ.UA, українець із середнім рівнем доходу отримуватиме приблизно 10 балів. Якщо заробітна плата буде на 20% вищою, він отримуватиме 12 балів, а якщо на 20% нижчою — 8 балів. Кожен бал буде оцінено в певну грошову суму. Такий перерахунок повинен привести до підвищення пенсій для тих українців, які вже давно вийшли на пенсію.

Проте навіть якщо виплати будуть перераховані, це не вирішить основну проблему — низький рівень пенсій. Для вирішення цієї проблеми необхідно значно збільшити бюджет Пенсійного фонду України. Згідно з проєктом на 2025 рік, з державного бюджету планують виділити лише 237,9 млрд грн, що є меншим у порівнянні з 244,9 млрд грн у минулому році.

Проєкт бюджету враховує березневу індексацію пенсій на 2026 рік, але для додаткових виплат чи перерахунків може не вистачити коштів. Міністр соціальної політики Оксана Жолнович нещодавно заявила, що до кінця року буде подано проєкт реформи, який передбачає прив’язку пенсій до сучасних заробітків, а також до зарплат, які отримувалися під час трудової діяльності.

Однак, без впровадження накопичувальної системи, досягти значного підвищення рівня пенсій не вдасться. Накопичувальні пенсії стосуватимуться лише нових пенсіонерів. “Це відповідає європейським вимогам та стандартам. Разом із накопичувальною пенсійною системою, яку плануємо запровадити з 2026 року, ми маємо намір забезпечити рівень заміщення для пенсіонерів не нижче 60%”, — підсумувала Жолнович.

Оксана Чопак

social
Слідкуйте за нами у соцмережах
subscribe
Хочеш читати новини поки нема інтернету?

Підпишись на спеціальний телеграм канал де кожна новина розміщена у повному обсязі. Твій телефон завантажуватиме новини у фоні тільки тоді, коли це можливо, і ти завжди будеш у курсі останніх подій.

Підписатися
subscribe
Підписка
Оформіть підписку
Приєднуйтесь до нашого списку розсилки, щоб отримувати актуальні новини на свою пошту.
Ми не розсилаємо спам, ми поважаємо вашу приватність.
Новини дня