Глобальна інфляція сповільнюється, світ виходить на траєкторію слабкого зростання - глава МВФ

Глобальна інфляція сповільнюється, світ виходить на траєкторію слабкого зростання - глава МВФ

20:30 Жовтень 25, 2024

Економіка 0 4 хвилини

Глобальна інфляція продовжує сповільнюватися, жорстка монетарна політика зробила свою справу, не підірвавши світової економіки, заявила директорка-розпорядниця Міжнародного валютного фонду (МВФ) Крісталіна Георгієва.

Водночас вона зазначила, що “тріумфувати наразі зарано”, оскільки, хоч інфляція і сповільнюється, ціни консолідуються на нових, більш високих рівнях.

Згідно з прогнозом МВФ, який озвучила Георгієва, глобальна інфляція сповільниться з 5,7% у четвертому кварталі минулого року до 5,3% у поточному кварталі і далі до 3,5% у четвертому кварталі наступного року. При цьому в країнах із розвиненою економікою уповільнення темпів зростання споживчих цін відбуватиметься швидше.

“Тепер світ виходить на траєкторію низьких темпів зростання і високого рівня боргу, – заявила Георгієва під час виступу в п’ятницю в рамках щорічних нарад МВФ і Світового банку у Вашингтоні. – Ми прогнозуємо, що протягом наступних п’яти років світовий ВВП зростатиме млявими темпами, в середньому на 3,2% на рік”.

При цьому глобальний показник держборгу держав продовжуватиме підвищуватися, очікують у МВФ. Експерти організації бачать ризик того, що світовий держборг перевищить базовий прогноз МВФ на суму, еквівалентну 20% світового ВВП, називаючи такий сценарій “жорстким, але правдоподібним”.

“Процентні платежі поглинають дедалі вищу частку доходів бюджету, особливо в країнах із низьким доходом і країнах із ринком, що формується. Усе це на тлі накопичення потреб у витратах”, – заявила Георгієва.

До пріоритетних напрямів витрат належать витрати, пов’язані з кліматом і демографією, а в країнах із ринком, що формується, і країнах із низьким доходом – інвестиції, спрямовані на усунення відставання в економічному розвитку, зазначила вона.

За словами Георгієвої, світова торгівля більше не є тією потужною рушійною силою економічного зростання, якою була раніше.

“Відхід від глобальної економічної інтеграції, спричинений як побоюваннями, пов’язаними із національною безпекою, так і невдоволенням тих, хто через неї опинився в програші, проявляється в нестримному поширенні заходів промислової політики, торговельних бар’єрів і протекціонізму”, – сказала глава МВФ.

Вона закликала країни, які є членами МВФ, переходити до відновлення бюджетних резервів, інвестувати в реформи, що сприяють економічному зростанню, а також працювати над вирішенням глобальних проблем. Крім того, в умовах пом’якшення грошово-кредитної політики державам необхідно починати бюджетну консолідацію вже зараз, заявила Георгієва.

social
Слідкуйте за нами у соцмережах
subscribe
Хочеш читати новини поки нема інтернету?

Підпишись на спеціальний телеграм канал де кожна новина розміщена у повному обсязі. Твій телефон завантажуватиме новини у фоні тільки тоді, коли це можливо, і ти завжди будеш у курсі останніх подій.

Підписатися
subscribe
Підписка
Оформіть підписку
Приєднуйтесь до нашого списку розсилки, щоб отримувати актуальні новини на свою пошту.
Ми не розсилаємо спам, ми поважаємо вашу приватність.
Новини дня