Нестача поголів’я спричинила зростання ціни на м’ясо
За п’ять перших місяців 2023 року ціни на свинину зросли на 12%, тушку птиці – на 8%, яловичину – на 6%, передає ait-magazine. Як зазначив фермер з Дніпропетровщини Максим Гавеля, декілька років тому він вирощував свиней у своєму домашньому господарстві, проте згодом це стало нерентабельно.
Дійшло до того, що вартість реалізації свині ледь покривала витрати на її вирощування. Тому займатись цією справою стало невигідно, – розповів він.
Нині ж, коли корми впали в ціні, а м’ясо навпаки здорожчало, фермерам варто задуматись про розвиток свинарства.
За словами радника директора гуртового ринку сільськогосподарської продукції “Шувар” Івана Стефанишина, м’ясо суттєво зростає у ціні передусім через нестачу поголів’я худоби.
За минулий рік відбувся ріст ціни на свинину на понад 30%. Найбільша причина тут – нестача ресурсу. Його не вистачає з 2021 року, коли заборонили ввезення генетичного потенціалу з Європи через африканську чуму. В той період вибуло близько 30% поголів’я.
З початком повномасштабної війни в окупованих областях та там, де ведуться активні бойові дії, було втрачено ще 15% поголів’я свиней.
Натомість ситуація із яловичиною – не краща.
Ринку яловичини у нас фактично нема. Її виробництво – це по суті 1-2% від ринку. Поголів’я великої рогатої худоби системно скорочується. По птиці – ще маємо запас, – додав Стефанишин.
Підпишись на спеціальний телеграм канал де кожна новина розміщена у повному обсязі. Твій телефон завантажуватиме новини у фоні тільки тоді, коли це можливо, і ти завжди будеш у курсі останніх подій.
Підписатися