Cписання боргів українців в автоматичному режимі. Як це працює?

Cписання боргів українців в автоматичному режимі. Як це працює?

20:01 Серпень 8, 2021

Економіка 3218 7 хвилин

Magyar

Нещодавно в Україні запрацювала процедура автоматичного списання боргів із рахунків громадян державних та приватних виконавців. Спробуємо розібратися, які плюси та мінуси нової системи.

Звідки ноги ростуть?

Якщо громадянин не сплачує кошти, то це потрібно довести в суді. Якщо після рішення суду боржник все одно не збирається повертати гроші, тоді справа переходить до виконавця – державної виконавчої служби або приватних виконавців. Тільки ці органи мають право запускати процедуру примусового списання коштів із рахунків, які боржник має у банках.

Спершу такі рахунки потрібно було знайти і раніше робили це шляхом надсилання листів-запитів у паперовому вигляді у кожен український банк через пошту. Ще однією перепоною було те, що банки мали право не розкривати інформацію про суми на рахунках боржника. Навіть якщо виконавці й отримували потрібні дані, то вони згідно з процедурою були змушені повторно надсилати поштою документи, якими вимагали заарештувати відповідні рахунки. Відтак, поки йшло листування між банком та виконавцем, кошти з рахунку давно могли бути зняті.

Відтепер фінансові установи зобов’язані надавати всю інформацію про рахунки боржника на вимогу виконавця протягом однієї години. Нацбанк вніс відповідні зміни до своїх правил ще в лютому цього року. Згідно з ними, визначаються випадки розкриття банківської таємниці. Відтак, банки мусять надавати інформацію про наявність рахунків та навіть про суми коштів на них.

Також важливе нововведення: якщо раніше примусово списувати могли тільки аліменти, то зараз процедура поширюється і на борги за неоплачені штрафи, зокрема водіїв, заборгованість за ЖКП, зарплати. Застосовуватиметься виключно до тих громадян, які потрапили до реєстру боржників.

Як це працює?

Взаємодіяти між собою банк та виконавець будуть через Автоматизовану систему виконавчого провадження. Після того, як виконавець затребував, а банк надав інформацію про рахунки боржника, виконавець надсилає до банку постанову про арешт коштів. Банк кошти арештовує, а виконавець формує платіжні вимоги щодо примусового списання. Банк списує кошти в примусовому порядку з боржника та перераховує на рахунки виконавця. Звідти кошти перенаправляють стягувачу боргу.

Якщо коштів на рахунках немає або не вистачає для погашення боргу, радіти не варто. Зняти кошти до того, як на них накладуть арешт також можна. За це відповідальності наразі немає. Адже в такому випадку борг можуть стягнути за рахунок іншого майна боржника.

Перевірити себе і спати спокійно можна на сайті Міністерства юстиції у Єдиному реєстрі боржників.

У Мінюстиції переконані, що автоматичне списання боргів є кращим для боржників

У Міністерстві юстиції нагадують, що потрібно, як і раніше, рішення суду для списання коштів з боржника. Також у Міністерстві зазначають, що для боржників така процедура також буде кращою, адже виконавець буде заарештовувати тільки потрібно суму, а не всі кошти і всі рахунки, як було раніше.

Юристка Тетяна Ольховікова у своїй колонці на сайті Новое время пише, що для того, щоб у суспільства сформувалась довіра до судової системи необхідний дієвий механізм виконання судових рішень. Таким чином права захищатимуться реально, а не формально. Адже на практиці проблеми виникають саме на етапі виконання рішень суду. Адже якщо боржник приховує доходи, то позивач просто не може отримати свої кошти.

“Списання коштів є можливим тільки після відкриття виконавчого провадження за майновим грошовим зобов’язання у якому ви виступаєте боржником”, – наголошує пані Тетяна.

Що може піти не так?

Як розповідає юристка Тетяна Ольховікова, виконавчі провадження відкриваються найчастіше в результаті виконання судових рішень. Якщо йдеться про суд першої інстанції, то його рішення можна пред’являти до виконання аж після того, як спливає строк на апеляційне оскарження. Але рішення апеляційного суду вступає в силу одразу після його проголошення. Виникає колізія. Якщо людина не згодна з рішенням апеляційного суду і хоче його оскаржувати у Верховному, то є ризик того, що почнеться виконання і кошти спишуться безпідставно і автоматично. Аналогічною є історія із штрафами за порушення правил дорожнього руху. Адже поліція надсилає їх до виконання одразу. Тому, якщо штраф необґрунтований і ви його хочете оскаржити, то кошти все одно можуть з вас списати. Потім їх доведеться повертати і це займає ваш час.

Кому вигода від таких нововведень?

Українці боргують 5,5 млн грн станом на квітень 2021 року. З них українці заборгували державі у вигляді податкових та інших богів 1,46 млн. Наступна велика категорія боргів – це стягнення коштів за кредитами, які українці набрали у банках та Мікрофінансових організаціях. На третьому місці штрафи за порушення правил дорожнього руху. Тут українці заборгували 1,2 млн грн.

Борги українців постійно збільшуються. За даними Opendatabot, у 2020-му боргів в українців було всього 3,8 млн грн.

Оксана ЧОПАК

social
Слідкуйте за нами у соцмережах
subscribe
Хочеш читати новини поки нема інтернету?

Підпишись на спеціальний телеграм канал де кожна новина розміщена у повному обсязі. Твій телефон завантажуватиме новини у фоні тільки тоді, коли це можливо, і ти завжди будеш у курсі останніх подій.

Підписатися
subscribe
Підписка
Оформіть підписку
Приєднуйтесь до нашого списку розсилки, щоб отримувати актуальні новини на свою пошту.
Ми не розсилаємо спам, ми поважаємо вашу приватність.
Новини дня