Кава може зникнути з прилавків по всьому світу
Активний інгредієнт кави, кофеїн, є одним із двох найпоширеніших психоактивних препаратів у світі (іншим є алкоголь). Половина людства не може без нього, за оцінками, щороку випивається близько 500 мільярдів чашок кави. Про кавові напої пишуть оди, всіляко прославляючи їх, але зараз здається, що незабаром кава може стати предметом розкоші або навіть назавжди зникнути з нашого життя.
Згідно з дослідженнями, до 2050 року кількість земель, придатних для виробництва кави, скоротиться вдвічі. Глобальне потепління поступово змінює температури та умови випадання опадів, і якщо тенденції збережуться, до 2080 року кава може зникнути з прилавків назавжди.
Існує більше сотні видів кавових кущів і кавових зерен, тому виникає питання: чому б виробникам не перейти на більш витривалі сорти? Або чому б не розводити новіші версії?
Відповідь – у нашому тонкому смаку. З безлічі сортів кави (Coffea) людство охоче п’є лише арабіку (Coffea arabica) і робусту (Coffea canephora). Але серед них набагато популярнішою є арабіка. На неї припадає три чверті світового ринку в 100 мільярдів доларів.
Але сорт арабіки також вибагливий. Він відмовляється рости нижче 900 метрів. Більше того, на висоті від 1000 до 2000 метрів арабіка почувається як удома. Звісно, тільки якщо грунт родючий – вулканічний, а опади в регіоні рясні й рівномірні. А температура повітря може коливатися строго лише від 15 до 24 градусів за Цельсієм.
За таких суворих умов не дивно, що навіть незначна зміна клімату сильно виснажує та позначається на врожаю. Настільки, що традиційні виробничі площі кави вже закінчуються (з іншої причини, але ситуація з вирощуванням бананів подібна).
Робуста є протилежністю арабіки: як випливає з назви, це більш загартований, більш стійкий, більш невибагливий сорт. Він добре переносить спеку і високу вологість та не тягнеться в гори, також добре почувається на тропічних рівнинах нижче 900 метрів. Натомість така кава гіркіша на смак, ніж арабіка, тому вважається дешевшою і неповноцінною. У той час як Бразилія та В’єтнам, на які припадає половина світового виробництва кави, а також більшість країн, що виробляють цей напій, віддають перевагу арабіці, робуста в основному вирощується лише в Західній Африці та Індонезії.
Проте обидва сорти страждають від одних і тих самих хвороб. Однією з них є гриб кавової іржі, який набув широкого поширення в останні десятиліття, перетворюючи яскраво-зелене листя кавових чагарників у коричневий колір. Інша — жук кавовий, який просвердлює майбутній урожай і відкладає там свої яйця. Поширення хвороб лише посилюється генетично поганим вирощуванням монокультур і потеплінням клімату.
Дослідники розведення кави зараз чимдуж шукають альтернативу арабіці. Стійкість понад тридцяти сортів зараз вивчається некомерційною організацією World Coffee Research, яка фінансується найбільшими кавовими компаніями. Поки що результатів не так багато.
Якщо ми залишимося вередливими і не зможемо в найближчому майбутньому вивести сорт, який витримає мінливі кліматичні умови, але матиме притаманний арабіці м’який, шовковистий смак, і якщо фахівці не знайдуть рішення проти шкідників, які також руйнують і робусту, зовсім скоро ми будемо змушені шукати інші стимулятори або ж нам доведеться знову вдатися до крайнього вирішення – замінника кави часів війни, цикорію.
Джерело: index.hu
Підпишись на спеціальний телеграм канал де кожна новина розміщена у повному обсязі. Твій телефон завантажуватиме новини у фоні тільки тоді, коли це можливо, і ти завжди будеш у курсі останніх подій.
Підписатися