У Німеччині за добу обсяг російського газу, який проходить через Україну, впав на 25 відсотків

У Німеччині за добу обсяг російського газу, який проходить через Україну, впав на 25 відсотків

16:04 Травень 12, 2022

Економіка 1041 3 хвилини

Magyar

Після того, як Україна припинила транзит газу в Європу через захоплені окупантами об’єкти ГТС у Луганській області, надходження російського природного газу до Німеччини через Україну скоротилося на 25 відсотків, але дефіцит вдалося заповнити і поставки забезпечені, – повідомив у середу відповідний федеральний орган Німеччини (Bundesnetzagentur), який здійснює контроль за сектором.

У порівнянні з попереднім днем через вимірювальну станцію Waidhaus на німецько-чеському кордоні, куди російський природний газ, що поставляється через Україну, надходить до Німеччини, пройшло «на добрих 25 відсотків» менше газу.

Дефіцит компенсували з інших джерел, головним чином збільшенням імпорту з Норвегії та Нідерландів, додали у відомстві.

Постачання природного газу «стабільне, безпека постачання гарантована», а суттєвого зростання оптових цін не спостерігається, йдеться в повідомленні.

Щодо обмеження українського транзиту, аналітик галузі, керівник відділу енергетики, транспорту та навколишнього середовища Інституту економічних досліджень Клаудія Кемферт повідомила, що «обмеження транзиту Україною російського газу до Європи через війну було лише питанням часу».

Як наслідок, імпорт російського газу впаде приблизно на третину, але постачання можна забезпечити за рахунок «диверсифікації поставок» і залучення нових джерел, зазначила аналітик.

Вона додає, що до кінця зими попит на природний газ упаде, тому труднощів із поставками в Європі та Німеччині не очікується, а резервуари можуть бути заповнені до наступної зими.

Водночас очікується подальше подорожчання природного газу, що ще більше збільшить навантаження на населення, підкреслила експерт. Отож, за її словами, держава має підтримати найбільш малозабезпечені верстви населення, взявши на себе оплату частини вартості опалення через підвищення цін.

До війни в Україні частка російського імпорту в споживанні природного газу становила 55 відсотків у Німеччині. Зараз федеральний уряд працює над послабленням цієї залежності. Останні дані кінця квітня показують, що частка російського природного газу з початку війни знизилася до 35 відсотків.

(MTI)

social
Слідкуйте за нами у соцмережах
subscribe
Хочеш читати новини поки нема інтернету?

Підпишись на спеціальний телеграм канал де кожна новина розміщена у повному обсязі. Твій телефон завантажуватиме новини у фоні тільки тоді, коли це можливо, і ти завжди будеш у курсі останніх подій.

Підписатися
subscribe
Підписка
Оформіть підписку
Приєднуйтесь до нашого списку розсилки, щоб отримувати актуальні новини на свою пошту.
Ми не розсилаємо спам, ми поважаємо вашу приватність.
baner 1 baner 2
Новини дня