Український бізнес погіршив свої очікування через обстріли по енергетиці

Український бізнес погіршив свої очікування через обстріли по енергетиці

17:43 Листопад 1, 2022

Економіка 1222 3 хвилини

Magyar

В жовтні бізнес погіршив очікування щодо ділової активності через ускладнення безпекової ситуації в Україні. Індекс очікувань ділової активності (ІОДА) у жовтні 2022 року знизився до 44,9 пунктів із 46,1 у вересні. Про це повідомляє НБУ.

Погіршення очікувань підприємств усіх секторів зумовлюють:

• негативний вплив повномасштабної війни на пропозицію товарів;
• наявні логістичні проблеми;
• подальше руйнування енергетичних потужностей;
• зниження реальних доходів населення.

Підприємства промисловості погіршили оцінки економічних перспектив через втрати виробничих та енергетичних потужностей: секторальний індекс у жовтні становив 45.8 (у вересні – 47.1).

Підприємства будівництва другий місяць поспіль мали найстриманіші серед усіх секторів економіки оцінки щодо своєї діяльності: секторальний індекс становив 38.2 (у вересні – 41.0).

Підприємства торгівлі незначно погіршили оцінки своєї економічної діяльності, однак все ще перебувають найближче до нейтрального рівня: секторальний індекс становив 48.9 (у вересні – 49.9).

Підприємства сфери послуг також послабили власні очікування, зважаючи на подальше пошкодження транспортної, енергетичної інфраструктури та зниження доходів населення: секторальний індекс знизився до 42.2 із 43.4 у вересні.

Більшість підприємств, що беруть участь в опитуваннях, незначно послабила очікування щодо здорожчання власної продукції/послуг, натомість надалі очікують скорочення працівників.

Щомісячне опитування підприємств проводилося з 4 до 24 жовтня 2022 року. В опитуванні взяло участь 423 підприємства. Серед опитаних підприємств 45.4% – компанії промисловості, 28.1% – сфери послуг, 22.0% – торгівлі, 4.5% – будівництва; 31.0% респондентів – великі підприємства, 32.4% – середні, 36.6% – малі.

social
Слідкуйте за нами у соцмережах
subscribe
Хочеш читати новини поки нема інтернету?

Підпишись на спеціальний телеграм канал де кожна новина розміщена у повному обсязі. Твій телефон завантажуватиме новини у фоні тільки тоді, коли це можливо, і ти завжди будеш у курсі останніх подій.

Підписатися
subscribe
Підписка
Оформіть підписку
Приєднуйтесь до нашого списку розсилки, щоб отримувати актуальні новини на свою пошту.
Ми не розсилаємо спам, ми поважаємо вашу приватність.
baner 1 baner 2
Новини дня