Український сир увійшов до сотні найкращих сирів світу 2022

Український сир увійшов до сотні найкращих сирів світу 2022

11:40 Листопад 19, 2022

Економіка 225 4 хвилини

Magyar

Попри війну, у 2022 році Україна продовжує захоплювати світ не тільки своєю відвагою та незламністю, але і культурою, гастрономією і локальними продуктами. Серед них — сири.

У 2022 році в Україні мав пройти наймасштабніший сирний конкурс в Європі — World Cheese Awards. З 1988 року він проводиться у різних країнах світу. Через повномасштабне вторгнення росії проведення заходу в Києві відтермінували до 2024-го року. Тож цьогоріч він пройшов у Великобританії.

У ньому взяли участь 4434 сири з 42 країн світу, з них 39 — українських. Їх оцінювали 250 профейсіних міжнародних суддів. 13 українських сирів отримали нагороду та відзнаку від міжнародної колегії. Один із сирів отримав найвищу відзнаку — нагороду Super Gold і увійшов до сотні найкращих сирів світу за версією World Cheese Awards. Його виробником є маленька сироварня на Івано-Франківщині.

Слоган, з яким сири з України представляли на WCA — Freedom tastes great.

Представниками України стали компанії Ardis Group і спільнота ProCheese за підтримки Швейцарії в рамках програми Quality FOOD Trade Program. Швейцарія вже виділила майже 100 мільйонів гривень для надання господарствам із виробництва молока в деокупованих областях гуманітарної допомоги, розповів Віктор Шуткевич, координатор проєктів з економічного розвитку Посольства Швейцарії в Україні.

Як оцінюють сири на конкурсі World Cheese Awards 2022

Суддя WСA та сирна експертка Оксана Чернова розповіла, як обирається найкращий сир.

Оцінюванням займається професійне міжнародне журі, кожен зразок розглядають за кількома параметрами:

  • зовнішній вигляд сирної голови,
  • текстура й аромат скоринки та сирного тіста,
  • відсутність зайвих запахів,
  • смак (головний показник якості).

Сири з однаковим маркуванням штрих-кодами (без жодної айдентики, щоб зберегти неупередженість оцінок) розподіляються по столах, і понад двісті експертів з різних країн, працюючи у групах по три особи, присвоюють сиру одну з нагород — золоту, срібну чи бронзову. З кожного столу сири з найбільшою кількістю балів потрапляють на оцінювання до Super Gold Jury — 16-ти кращих професіоналів галузі, які обирають переможця.

Bronze:

Мукко Витриманий, Мукко, Львівська область;

Мукко Козячий, Мукко, Львівська область;

Легенда, Доообра Ферма, Київська область;

Форе Нуар козиний, Лісова Коза, Кіровоградська область;

Чеддер, Старий Порицьк, Волинська область;

Чорний чеддер, O’BEREG, Сумська область;

Ланкашир Аль Пачіно, O’BEREG, Сумська область.

Чорний чеддер, O’BEREG, Сумська область (бронзовий призер) (Фото: ProCheese)

Чорний чеддер, O’BEREG, Сумська область (бронзовий призер) / Фото: ProCheese

Silver:

Богуславський, RORY, Київська область;

Шевр Шедевр, Доообра Ферма, Київська область;

Гауда, Європейська сироварня, Одеська область;

Золоте Руно, Джерсей, Львівська область.

Gold:

Віхола, Сироман, Київська область.

Джерело

social
Слідкуйте за нами у соцмережах
subscribe
Хочеш читати новини поки нема інтернету?

Підпишись на спеціальний телеграм канал де кожна новина розміщена у повному обсязі. Твій телефон завантажуватиме новини у фоні тільки тоді, коли це можливо, і ти завжди будеш у курсі останніх подій.

Підписатися
subscribe
Підписка
Оформіть підписку
Приєднуйтесь до нашого списку розсилки, щоб отримувати актуальні новини на свою пошту.
Ми не розсилаємо спам, ми поважаємо вашу приватність.
Новини дня