Скандал навколо «зношених» купюр: у НБУ відреагували

Скандал навколо «зношених» купюр: у НБУ відреагували

13:48 Червень 10, 2023

Економіка 885 3 хвилини

Magyar

Національний банк України повідомив, що збирається провести зустріч з учасниками ринку обміну валют з приводу скарг українців на проблеми з обміном іноземних банкнот давніх років випуску і “зношених”, передає УНН.

“Уже наступного тижня НБУ проведе з уповноваженими установами зустріч, під час якої обговорить з учасниками ринку звернення громадян і проблемні питання, та надасть відповідні роз’яснення”, – повідомили у НБУ.

У Нацбанку вказали, що, проаналізувавши звернення громадян, пов’язані із обміном готівкової іноземної валюти, можна виділити дві ключові проблеми, які стосуються:

  • обміну іноземних банкнот з ознаками значного зношення або пошкодження;
  • обміну банкнот давніх років випуску.

“Для кожного випадку є чіткі вимоги чинного валютного законодавства та нормативно-правових актів НБУ, дотримання яких регулятор вимагає від уповноважених установ, що мають ліцензію на здійснення валютно-обмінних операцій”, – наголосили в НБУ.

Зокрема, зауважили, що є випадки, коли клієнту можуть запропонувати здійснити операцію інкасо при прописаних ознаках зношення або пошкодження банкноти.

“Підкреслюємо, що Національний банк України не ухвалював жодних нормативно-правових актів, що передбачають заборону здійснення валютно-обмінних операцій з іноземною валютою, зокрема, доларів США серії 1996 року та тими, які були випущені в обіг раніше”, – зауважили при цьому в Нацбанку.

“Якщо під час перевірки будуть виявлені факти порушення вимог чинного законодавства та нормативно-правових актів Національного банку України, до порушників застосовуватимуться адекватні заходи впливу”, – наголосили у НБУ

social
Слідкуйте за нами у соцмережах
subscribe
Хочеш читати новини поки нема інтернету?

Підпишись на спеціальний телеграм канал де кожна новина розміщена у повному обсязі. Твій телефон завантажуватиме новини у фоні тільки тоді, коли це можливо, і ти завжди будеш у курсі останніх подій.

Підписатися
subscribe
Підписка
Оформіть підписку
Приєднуйтесь до нашого списку розсилки, щоб отримувати актуальні новини на свою пошту.
Ми не розсилаємо спам, ми поважаємо вашу приватність.
baner 1 baner 2
Новини дня